Намери хотел в BG

Язовир Доспат

Язовир Доспат

Язовир Доспат е сгушен в сърцето на величествената планина Родопи в непостедствена близост до едноименния град Доспат, на 50 км от Велинград. Язовира е разположен на площ от 22 000 дка и на 1200 м средна надморска височина, което го отрежда на първо място, като най-висок язовир в страната и на второ място по обем. Красотата на язовира и околността са поразителни, пред очите на посетителите се откриват завладяващи живописни пейзажи. Водата на язовира озарява с диамантен блясък, отразявайки като огледало очарованието на природата около него. Във въздуха на това райско кътче се носи опияняващ аромат на смола.
Язовира гордо се нарежда сред най-пълноводните и големи водни басейни в страната, със своята водосборна област от 432,30 км2, както и 1197,75 м най-високо работно водно ниво, най-ниско работно водно ниво 1174 метра и залята площ възлизаща на 22,00 км2. Средния приток за година достига 249,07 млн м3, а завирения обем на територията на язовира е 449,22 млн м3 и 447,13 млн м3 полезен обем. Каменнонасипната язовирна стена достига височина от основата до 50-60 м.
Забележителния язовир е с дължина от 19 км и ширина от около 1 км и разположение с посока северозапад- югоизток.
Тук може да се срещнат представители на костур, кефал, шаран, червеноперка, уклей и пъстърва. Язовира предлага прекрасни условия за практикуване, както на спортен, така и на стопански риболов. Сред практикуваните видове риболов се нареждат на булдо, на дъно, на блесна, на плувка и на муха със шнур.
В непосредствена близост са разположени язовирите Батак, Беглик, Въча, Сърница и Широка поляна. Каскадата Доспат-Въча се явява, като най-големия и мощен хидро-енергиен комплекс в страната.
Язовира е притегателна сила за множество туристи през цялата година, предоставяйки отлични условия за активен отдих и развлечения. Цялата брегова линия на язовира е осеяна с привлекателни и атрактивни ваканциони селища и къмпинги.
 

Красотата на язовира и околността са поразителни, пред очите на посетителите се откриват завладяващи живописни пейзажи. Водата на язовира озарява с диамантен блясък, отразявайки като огледало очарованието на природата около него. Във въздуха на това райско кътче се носи опияняващ аромат на смола.

уеб дизайн