Намери хотел в BG

Язовир Белмекен

Язовир Белмекен

Белмекен е считан за най-високия язовир на Балканския полуостров, разположен сред пленителната природа на Рила планина, в местност Въча поляна на около 30км. от Велинград. Язовира лежи на  около 1910м. средна надморска височина. Разположен по течението на река Сестримска, като част от каскадата Белмекен-Сестримо-Чаира. Заслужено значението на името на пленителния язовир е „Известно място”. Пътуването до язовира се характеризира с приблизително добра пътна настилка от с. Стремино и живописна природа.

Язовира предоставя възможности за задоволяване на нуждите и на най-страстните почитатели на лов и риболов. Водите на язовира дават възможност за улов на костур, пъстърва и други. Водосборната област на язовира е 219 км2, със средно годишен приток от 242,50 м3/ секунда, със многогодишно изравняване на водната маса. Язовир Белмекен е построен през 1974 година, като първоначалното му предназначение е за електропроизводство. Завирения обем на язовира е 144,04млн.м3, при полезен обем от 141,16 млн. м3. Язовира е разположен на залята площ от 4 531 км2 , при най-високо водно ниво от 1921 метра и най-високо работно в. н. от 1920,5 м., като най-ниското работно водно ниво на язовира е 1856 м.

Разположен с удобна локация в непосредствена близост на 3 км. от язовира се намира и спортна база Белмекен, на 2050 м. средна надморска височина в полите на Рила планина. Комплекса предоставя прекрасни условия на своите гости, като задоволява техните оптимални нужди  за активен спорт и рекреация. Базата предоставя условия за тренировъчни лагери на клубни и национални отбори, условия за индивидуална подготовка, по всички видове спор, както и условия за масов спорт, като ориентираме, планинско колоездене, ски-ориентиране, семинари, туризъм и много други.

Базата се състои от 3 двузвездни хотела с конферентна и всички необходими условия, както и много други съоражения, като футболно игрище, стрелбище за биатлон, закрит гребен тренажор,  гребна база на яз. Белмекен, зала за спортни игри, зала за борба, зала за фитнес, зала за бокс зала за физическа подготовка, зала за вдигане на тежести, закрит плувен басейн, медицински център, масажен център и физиотерапевтичен център. Комплексът е подходящ, както за спорт и рекреация, така и за семеен отдих с любимите ви хора.

Със спиращи дъха живописни пейзажи и кристално чисти води яз. Белмекен е сгушен, като райско кътче във висините на Рила планина, където цветовете създават магнетичен контраст на зеленото и синьото. Във свежия въздух се носи приятен аромат на иглолистни дървета. С несравнимата си красота язовир Белмекен оставя трайни спомени за неповторимо преживяване в своите посетители.

Белмекен е считан за най-високия язовир на Балканския полуостров, разположен сред пленителната природа на Рила планина, в местност Въча поляна на около 30км. от Велинград. Язовира лежи на около 1910м. средна надморска височина. Разположен по течението на река Сестримска, като част от каскадата Белмекен- Сестримо- Чаира. Заслужено значението на името на пленителния язовир е „Известно място”.

уеб дизайн