Намери хотел в BG

Минерална води

Извори и минерална вода

Не на празно Велинград е най-известния, лечебен български курорт. Дори славата му се простира и по на далеч от нашите земи. Всепризнат е от останалите съседни държави и е наречен СПА столицата на Балканите. На територията му са регистрирани над 60 минерални извора. Същевременно той е и курорт с климатично значение. Още от далечната 1937 година е известен с минералния си плаж, който е бил най-голям на Балканския полуостров. Също така, карстовия извор - Клептуза превъзхожда всички останали, по балканските земи.
В градчето има голямо многообразие от малки и големи хотели, както и от оздравителни санаториуми. Те са насочени главно в извършване на балнеоложки и СПА процедури. Рядко се среща хотел без басейн с минерална вода, джакузи, масажно студио и други процедури, свързани с използването на лечебните свойства на минералната вода. Отседналите в една от многото къщи за гости, не разполагащи с минерална вода, биват насочени, към откритите и закритите минерални басейни, или към няколкото градски бани. Баните са четири на брой, с богата история.
„Сярна баня” е построена върху древна римски сгради, но за съжаление историческата находка била унищожена. Температурата на извиращата под банята вода е 88 градуса по целзий. За да може да се използва, се охлажда до 39 градуса. Лечебната вода е главно за страдащите от остеопороза, атеросклероза, ставни заболявания, хипертония и гинекологични заболявания.
Името на другата баня, „Вельова баня” е на излекувалия си кожата в миналото, управител на няколко села, Бай Вельо. След като сам се уверил в чудотворната вода, построил банята. Днес тя се използва за заболяване на нервната система, бъбречни, злъчни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.
„Кремъчна баня” е създадена през 1751 година. Използва се за заболявания на нервната система, обмяната на веществата, хипертония и сърдечна невроза.
„Роднови бани” са реконструирана през 1750 година, според надписа над вратата. Водата е богата на радон и е полезна за обогатяване на организма с витамин D и има противовъзпалително действие.
Красотата на курорта Велинград се крие и във факта, че си е запазил градския облик. По нищо не прилича на разбиранията ни за курорт, като: претъпкани улици от туристи; постоянен шум и викове; мръсотия; презастрояване; цялото местно население да работи в сферата на услугите и т.н.
 

Не на празно Велинград е най-известния, лечебен български курорт.

уеб дизайн