Намери хотел в BG

Местността Юндола

Местността Юндола

Местността Юндола, както и едноименното село са разположени в югозападна България на 16 км. северозападно от балнеокурортът Велиград. Намира се на 1400 метра надморска височина между планините Рила и Родопи. Краткотрайното 30 мин. пътуване от Велинград до местността е наситено със живописни пейзажи по протежението на река Луковска.

Местостта се простира на китна поляна с дължина от 3км и широчина 1км, с причудливото си разположение на вододела между река Луковица, река Ябланица и река Яденица, разкрива магнетична и умайна гледка пред погледа на всички посетители. Името и произхожда от думата „юндол”, чието значение в превод означава пазар за вълна. На територията местността се намира популярния планински курорт Юндола.

На разположение на своите посетители курорта Юндола предоствя уютни вили, хижи и ведомствени станции, както и множество ресторанти и заведения с традиционна местна кухня и топло гостоприемно обслужване.

Една от най-новите придобивки на курорта е новооткрита ски писта със средна надморска височина от 1680 м. и 280 м. дължина. С привлекателното си местоположение пистата предлага на своите посетители ски влек, ски учебна база, паркинг, кафене, както и богата гама от зимни спортове и развлечения.

В непосредствена близост е хижа Юндола с леглови капацитет от 33 места, както и хижите Кладова и Христо Смирненски, носещи духа и уюта на местността.

Не далеч от Юндола, в местността на село Медни поляни се намира и уникалния скален феномен Жабата. Геоложкия феномен с внушителните 3 м. височина, спада в групата на побитите камъни, поради липсата на връзка с коренна скала. Феномена Жабата е обявен за природна забележителност през 1984 година.

Туристите може да посетят и неподправената пещера Лепеница, която не е облагородена, за нейното посещение е нужна специална подготовка и екипировка, на разположение не се предлагат услугите на ексурзовод.

Местността е изходна точка за атрактивни и интригуващи туристически маршрути, като живописната местност Филибишка поляна, смаиваща всеки турист с красотата на своите лалета, природната забележителност Пашови скали, местността Куртово, местността Черновец, с богатото си разнообразие на яребици, както и спортната база Белмекен. На голям интерес от туристите се радват резерватите Рила и Рогачица, със своята богата флора и фауна.

Удобен и привликателен е маршрута до село Света Петка, предоставящ възможност за съчетаване на приятна горска разходка с опознаване на тайните древни традиции в изроботването на емблематичните чипровски и котленски килими.

Веднъж посетили метността Юндола, това кътче от сърцевината на най-живописните родни планини Рила и Родопи, завинаги остава в спомените на туристите с неподправената си красота и очарование.

Местостта се простира на китна поляна с дължина от 3км и широчина 1км, с причудливото си разположение на вододела между река Луковица, река Ябланица и река Яденица, разкрива магнетична и умайна гледка пред погледа на всички посетители. Името и произхожда от думата „юндол”, чието значение в превод означава пазар за вълна. На територията местността се намира популярния планински курорт Юндола

уеб дизайн