Намери хотел в BG

Eзеро Клептуза

Езеро Клептуза

Емблематичното за курорта Велинград, езеро Клептуза е разположено в квартал Чепино, представител на една от термалните зони на балнеостолицата на България, Велинград. Капацитета на карстовия извор е с впечатляващите 1200л. лековита ледено студена минерална вода в секунда, захранваща двете езера, които се вливат в река Чепинска и река Марица. Лековитата вода от извора се използва и за питейни нужди на местното население.

Клептуза е защитена местност с площ от 344ха, обявена за природна забележителност на 9 февруари 1966 година.

Първото езеро на най-големия карстов извор в Бъгрия, Клептуза е построено през 1993 година, благодарение на местната община. По същото време е построен и ресторант, който през 80те години е предоставен за стопанисване на ловното стопанство, с помоща на което са се извършвали редовни доставки на дивеч и риба. През април 2008 година двете езера и естествения иглолистен парк, стават собственост на община Велинград.

В съчетание с прекрасния естествен парк от свежи иглолистни гори, Клептуза се превръща в предпочитано място за отдих, както на местните жители, така и за непрестанен поток от множество туристи. Визията на романтичното езеро се допълва от живописния водопад, образуван от извиращата бистра леденостудена минерална вода

В този район се срещат представители на 50 редки растителни видове, като маклен, смрадлика, ирга, жешля и над 260 други тревни насъждения.

В посока Изток от извора е пресечната точка на 24 меридиан с 42 паралел. Района на Клептуза е усеян с множество маркирани туристически маршрути.

На територията на езерото има множество атракционни, най-ярко от които се отличават водните колела и свободно обитаващите езерото, патици. Миролюбивите животинки, плуващи по двойки, могат свободно да бъдат хранени от посетителите, пробуждайки интерес, както в малки, така и в големи.

Около езерото е усеяно със заведения за хранене и развлечения, предлагащи традиционна кухня на приемливи цени. В непосредствена близост са разположени разнообразни средства за настаняване, предоставящи богата гама от спа процедури и рекреационни дейности.

 Според една от най-увлекателните и популярни легенди за езерото Клептуза, носи името на една красива и умна девойка на име Клепна, произхождаща от рода на Узите. Легендата гласи, че в опита си да избяга от османците със своя любим, точно преди да бъде заловена, дивно красивата Клепна се помолила земята да я погълне. Молитвите и били чути и земята се разцепила поглъщайки Клепна, при което от земята бликнала вода и погубила нейните преследвачи. И до ден днешен водата от извора продължава да извира и да удивлява посетителите си с дивната красота на езерото.

Емблематичното за курорта Велинград, езеро Клептуза е разположено в квартал Чепино, представител на една от термалните зони на балнеостолицата на България, Велинград. Капацитета на карстовия извор е с впечатляващите 1200л. лековита ледено студена минерална вода в секунда, захранваща двете езера, които се вливат в река Чепинска и река Марица.

уеб дизайн